Psycholoog Amersfoort

Wat is  cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is de meest gebruikte therapie voor de behandeling van angstklachten, burn-out , paniekaanvallen en depressie. In veel psychologische behandelrichtlijnen geldt cognitieve gedragstherapie als eerste keus behandeling.
Cognitieve gedragstherapie focust zich op de relatie die gedachten en gedrag met elkaar hebben: ze kunnen elkaar namelijk wederzijds beïnvloeden.

Cognitieve gedragstherapie: je gedrag heeft invloed op hoe je je voelt

Cognitieve gedragstherapie focust zich ten eerste op het veranderen van je gedrag. Hoe je je gedraagt bepaald namelijk voor een belangrijk deel hoe je je voelt. Als je de neiging hebt om vanuit angst bepaalde situaties te vermijden (=gedrag), zal je spanning eerder erger worden dan verminderen (=gevoel). In een gedragstherapeutische therapie brengen we samen het probleem gedrag in kaart en de omstandigheden waarin het voorkomt. Je leert in de cognitieve gedragstherapie vanuit nieuw en beter passend gedrag te reageren op situaties. Je krijgt van de psycholoog oefeningen mee naar huis om het gedrag waar je last van hebt te inventariseren en om nieuw gedrag te oefenen.

Cognitieve gedragstherapie: Je gevoelens hebben invloed op je gedrag

Cognitieve gedragstherapie focust zich ten tweede op je manier van denken en je emoties daarbij.
Indien je de neiging hebt om belangrijke gebeurtenissen in je leven steeds vanuit een negatief standpunt te bekijken, kan gemakkelijk somber, angstig of geïrriteerd raken. In cognitieve gedragstherapie kun je samen met je psycholoog onderzoeken of deze manier van denken wel reëel is. Wanneer je de neiging hebt om veel zaken te negatief te beoordelen, zoeken we samen uit welke helpende manier van denken meer passend is.

Cognitieve gedragstherapie behandelt dus zowel je gedachten als je gedrag: door het veranderen van je gedachten wijzigt je gedrag en gevoel. En door je anders te gedragen veranderen je gedachten en gevoelens. Cognitieve gedragstherapie is een actieve manier van behandelen. Je krijgt oefeningen en handvatten mee om thuis verder mee aan de slag te gaan.

Aanmelden voor cognitieve gedragstherapie bij Judith Menninga GZ-psycholoog in Amersfoort

Wil je je aanmelden voor cognitieve gedragstherapie, maak dan gebruik van ons online intakeformulier. Wil je liever eerst nog wat meer informatie dan kun je per telefoon of e-mail contact met de praktijk opnemen.

© Psycholoog Amersfoort